Trying To Conceive bersama Set Kesuburan Shaklee

Kehadiran cahaya mata di dalam rumah tangga sememangnya amat ditunggu-tunggu oleh setiap pasangan suami isteri. Namun begitu, tidak semua pasangan diberikan rezeki untuk menimang cahaya mata di awal perkahwinan. Ada yang menunggu sehingga bertahun lamanya dan telah berikhtiar pelbagai cara samada secara tradisional mahupun perubatan moden.


Di sini Kj ingin share dengan anda bagaimana produk Shaklee boleh menjadi salah satu medium untuk pasangan suami isteri yang sedang berikhtiar untuk mendapatkan cahaya mata atau lebih dikenali dengan TTC (Trying To Conceive)

Sharing kali ini adalah dari group whatsapp Mamareen Beauty πŸ’•

Kelas kali ni adalah ilmu dari Dr Asma, doktor perubatan pakar perbinaan bahagian ibu dan anak. Topik yang akan dibincangkan adalah ;                   
  1. Definition infertility
  2. Causes infertility
  3. Management/treatment
  4. How shaklee can help you
DEFINISI TIDAK SUBUR / INFERTILITY

Kalau ikut definisi, pasangan yg dh berkahwin & tinggal sebumbung tapi masih belum dikurniakan cahaya mata dlm masa setahun..tapi selalunya, di hospital/pusat rawatan, apabila tempoh lebih 2 tahun baru kita akan mulakan rawatan.

So kalau dh kawin dh setahun lebih tp sorg duk sabah, sorg duk perlis, jump setahun sekali..tu bukan namanya tak subur ya! πŸ˜…







So, boleh tgk kat carta tu, punca2 ketidaksuburan boleh juga disebabkan oleh pihak suami. Kenapa sy cakap cmtu? Sebab selalunya kt klinik kan, selalu si husband drop je wife dia kt klinik, pastu dia blah pegi keje. Dia tak sedar yang masalah tak subur pun mungkin berpunca dr dia. Sorry eh kaum adam dlm ni πŸ˜…


Faktor dari Suami




Antara punca-punca ketidaksuburan daripada pihak suami adalah:

  • Low sperm count (kuantiti sperm yg sedikit)
  • Bentuk sperma yg tak normal (Nampak tu ade yg berkepala dua tu?πŸ‘†haaa tu xnormal ye)
  •  Sperm bergerak tak laju
  • Bilangan sel darah putih dlm air mani tinggi
  • Sperm tak sihat, tak kuat, cepat mati (sperm viability)                        

Sebab tu antara langkah pertama yang akan kita ambil untuk siasat punca ketidaksuburan adalah, kita check air mani (cecair semen) daripada pihak husband. Bukan kite la, tapi doktor kat klinik πŸ˜…                        
Exposure to free radicals, chemicals, heat, radiation, low iron semua tu boleh menyebabkan sperm mati & tak sihat. Free radicals? dari mana? Ramai org tak sedar, atau tak tahu, atau buat-buat tak tahu MEROKOK boleh matikan sperma!! Ini bukan sy cakap, tapi ade dalam kajian! πŸ˜…                        

Pengalaman dari doktor Ejad, dia cerita semasa sesi di Klinik Banting, dia terjumpa satu pasangan..dah hampir 5 tahun TTC. Sebelum ni duk check/concern psl wife je. Tapi masa dia jumpa pasangan tu, baju husband bau rokok. Tapi dia tak kata apa-apalah sbb tak ada bukti kan. Pastu minggu selepas tu, bila result dah siap, mmg ternyata bilangan sperm nya sedikit! Ape lg, kena tazkirah lah!😝 Jadi, suami kuat merokok hati-hati ni salah 1 asbab.

Faktor dari Isteri

Ok, tu tadi punca dari pihak suami kan? Jom kenali punca dari pihak isteri pulak ye. Ni agak banyak & luas skopnya ,tapi sy cuba simplekan ya✌
(Buat kelas sambil jaga ank2,tangan kanan taip, tgn kiri duk ajak lukis bunga,oh mencabarnye!πŸ˜…)

Masalah dari pihak wanita kemungkinan berpunca darip salah satu bahagian di bawah ;




  1. Ovary
  2. Tube
  3. Uterus
  4. Cervix
  5. Tuboperitoneal
Ini adalah tempat-tempat yang boleh bermasalah dan buat kita sukar hamil. So, mslh drp pihak wanita boleh berpunca samada daripada masalah yg digambarkan seperti dalam gambar rajah ini ya.




  • Ovari: PCOS (polycystic ovary syndrome)
  • Tube: blocked tube( tersumbat) atau adhesion (parut)
  • Peritoneal/kwsn luar: Endometriosis
  • Uterus: polyps/fibroid (ketumbuhan)

Yang orang selalu cakap endometriosis tu, boleh tengok kat gambar di atas. Ada endo pun sukar hamil, dinding rahim terlalu tebal, orang yang ada masalah dinding rahim selalunya period panjang. Bbahasa mudah; istihadah. Period lama, period sakit sangat-sangat.

Ok, so kita dh tau ye kemungkinan masalah yg boleh berlaku drp pihak suami/isteri/both partners. So, kita dh cover topik 1&2. Kita pegi ke topik ke3 ya

✅ Management/treatment

Lagi, kalau ade mslh yg berkaitan dgn saluran tersumbat ke yg menyebabkn penghasilan sperm yg sedikit, kita akan refer ke bahagian urology (bahagian salur kencing). Ini suggestion daripada doktor pakar wanita kt klinik doc ezad berkenaan pesakit tadi yang mempunyai bilangan sperm yg kurang tadi
Nampak tak, Vitamin E no 1 dalam senarai TTC. Yang masalah bahagian wanita tadi, senang cerita refer kat pakarlah.

Tapi, kalau mslh pcos tu, kite akn rawatan medical-hormon. Kalau fibroid tu besar sangat sehingga menyebabkan ketidaksuburan/pendarahan yg teruk, rawatan medical/pembedahan perlu dilakukan. Lagi, kalau jangkitan, perlu rawatan antibiotic. Dan seterusnya mengikut masalah-masalah di atas.

Vitamim E Shaklee special, sebab apa?? Vitamin E mmg direkomen oleh pakar-pakar, terutamanya Vitamin E Shaklee sebab dia ada selenium.



Kebaikan Vitamin E

  • Antioksidan dan menangkal radikal bebas
  • Baik untuk produksi sperma
  • Mencegah kanser
  • Anti penuaan
  • Elak penyakit lupus

How shaklee can help you

Akhirnya sampai bahagian membantu kesihatan bersama Shaklee 😍

Set kesuburan Shaklee

Set Premium/Full set
πŸ’• Esp
πŸ’• Omegaguard
πŸ’• Vit E
πŸ’• Vit C
πŸ’• Ostematrix
πŸ’• Vitalea
πŸ’• B complex

Set Medium/ Basic
πŸ’• Vit E
πŸ’• Vit C
πŸ’• Oste
πŸ’• Esp

Set Budget
πŸ’• Vit E
πŸ’• Esp

🍁Vitamin E

Vit E Shaklee mengandungi Selenium!✅ Apa fungsi selenium? Selenium membantu tubuh kita menyerap vit E, memelihara membran sel, sel drh merah & tisu otot. Kajian menunjukkan tambahan vit e & selenium boleh meningkatkan kualiti air mani & meningkatkan mortility sperm (pergerakan sperm)

Untuk husband:
✅ Meningkatkan kualiti air mani&motility sperm

Utk wife:
✅ Antioxidants:memelihara dinding cells drp kerosakan
✅Meningkatkan ketebalan endometrium - untuk memudahkan utk proses penempelan telur yg sudah disenyawakan
✅ Improve glucose metabolism&insulin activity for PCOS&diabetes(kencing manis)
So bila gula makin terkawal, maka lebih tinggi chances untuk pregnant & sekiranya berlaku persenyawaan, kurang risiko untuk berlakunya keguguran disebabkan janin yang tak sihat
✅ Increase success rate utk IVF patient

🍁ESP
Mengandungi 9 jenis asid amino yang tak boleh dihasilkan oleh tubuh kita. Walaupun soya dikatakan adalah salah satu xenoestrogen, iaitu sumber makanan yang ade estrogen yang boleh menganggu fungsi estrogen dlm badan, tapi xenoestrogen dikatakan banyak terdapat dlm GMO foods. ESP Shaklee adalah NON-GMO, jadi soya kita adalah selamat & bebas daripada xenoestrogen

Untuk lelaki;

✅ Komponen penting yang terdapat dalam ESP, yang penting untuk meningkatkan kesuburan adalah L-Arginine&L-Carnitine

✅ L-Arginine : Salah satu komposisi utama yang perlu ada dalam kepala sperm

✅ L-Carnitine: Memastikan sperm dapat berfungsi secara normal & sihat

✅ Ada study yang menunjukkan kekurangan L-Carnitine dalam air mani lelaki menyebabkan kekurangan bilangan sel sperma & it's mortility (pergerakan)

✅ Paling minimum : research menunjukkan berlaku peningkatan bilangan sperma seawal 3 bulan setelah pengambilan secara berterusan bersama Vitamin E

Untuk wanita;

✅ Protein yang terdapat dalam ESP penting untuk memastikan diding rahim kuat & mengurangkan risiko keguguran janin sekiranya berlakunya penempelan pada dinding rahim

✅ Protein juga penting untuk membina sel-sel yg sihat utk pembentukan awal janinπŸ‘



🍁Zinc

Terdapat di dalam Vita-Lea dan ESP. Take note ya, Zinc dah OUT OF STOCK, saya share je info mengenai kebaikan Zinc

Husband:
✅ Improve the form, function & quality of the sperm (zinc membentuk lapisan luar & tail of the sperm) : tanpa bentuk yg sempurna, sperm xdpt bergerak dengan laju/kuat
✅Low level of iron boleh menyebabkan chromosomal defects in the sperm
(Maksudnya walaupun berlakunya persenyawaan, risiko gugur masih tetap ada disebabkan janin yang terhasil adalah tidak sempurna akibat kecacatan pada kromosom)

Wife:
✅Membantu dalam penghasilan telur yang lebih matang
✅ Maintain proper follicular fluid level (untuk memastikan telur yang dah disenyawakan dapat bergerak dengan lebih mudah dalam tiub fallopio)
✅ Menstabilkan hormon estrogen, progesteron, testosteron
✅ Pengambilan secara berkala (30mg daily) boleh mengurangkan size fibroid yang mungkin menjadi punca ketidaksuburan

🍁Vitamin C
Men's fertility:

✅ Improve sperm quality & protect sperm from DNA damage ; so kurang risiko untuk keguguran / kecacatan janin
✅ Membantu meningkatkan bilangan sperm, mortility (pergerakan) & bentuk sperm yang normal
✅ Kajian menunjukkan juga membantu elakkan sperm cells daripada melekat antara satu sama lain

Best kan?😏 Vitamin C banyak manfaat. Bagus untuk antioksidan juga.

Begitulah sedikit sebanyak info mengenai masalah ketidaksuburan dikalangan pasangan suami isteri dan bagaimana produk Shaklee boleh membantu menyelesaikan masalah ini. Jika anda mengalami masalah ini dan telah puas berikhtiar, apa kata anda cuba pula rangkaian produk Shaklee. Siapa tahu, munkin kali ini rezeki anda bakal tiba..In Sha Allah.. πŸ’



Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju

Aku BENCI Shaklee!!

Kali ni Kj nak share #MyShakleeStory dari Doktor Hana. Kisah ini telah dikongsi dari group whatsapp Use Share Build 3 di bawah kelolaan Master Farihah ❤


Dr. Hana dan Keluarga
Nama saya Farhanah Ibrahim. Kerja makan gaji sebagai bomoh moden (doktor) kat klinik kesihatan. Saya ada 3 orang anak, 2 putera 1 puteri.

Saya mula join shaklee pada November 2014. Sebagai part time dan masih part time. Saja nak bisnes sebab seronok tengok bestpren asyik duk up pasal bisnes shaklee ja. Masa tu pushfactor tak cukup kuat. Dia cuit cuit geli-geli ja. Tu lambat naik tu πŸ˜†
                   
Yelah gaji doktor kan dah selesa. Pe kejadahnya nak bisnes2 ni. Tapi kisah saya nak kongsi kali ni...tentang macamana saya sebagai seorang doktor yang PALING BENCI kat shaklee, boleh pulak berubah 3786.5 darjah Celsius.... tetiba je galak promote shaklee pulakk πŸ˜„

Ala-ala kisah bencintaaa. Dari benci ku jatuh cintaaa ❤ Ok..jangan terkejut tau Dr.Hana nak bermadah pujangga ni.


Ah. Biar saya cerita.
Agar jelas pada sahabat semua.
Bagaimana rasa benci yang menyesakkan dada.
Akhirnya berubah menjadi cinta.
Orang kata benci berpada-pada.
Nanti jatuh sayang, buruk padahnya.
Kata-kata siapa agaknya ya.
Memang sangat ada benarnya.
Batang hidung sendiri sudah terkena.
Bila benci menjadi CINTA...


Bermula dengan Set Menyusu Shaklee

Saya mula ambil set menyusu Shaklee bajet ketika menyusukan Iffah, anak pertama. Ketika itu saya amat stress kerana dah hampir masuk kerja sebagai HO atau houseman, a.k.a. doktor pelatih. Nak naik kerja sebagai HO, meninggalkan anak pertama, saya jadi sedih, gusar, stress, palpitation, tachypnoeic, tremor, semua ada. Hingga tidur malam tak lena. Makan pula tak menentu jadinya.

Saya beli set menyusu Shaklee sebab nak buat stok susu, 10 hari sebelum mula kerja. Itu pun setelah disuggest oleh sahabat baik saya, Ili Raihana. Sebelum tu tak pernah kenal dan tahu Shaklee ni ape ke benda. Saya search kat internet offer yang paling murah, tapi malangnya ramai yang tak letak harga.

Yang tak letak harga dan suruh pm personal, saya kurang berkenan dan reject semua. Jadi akhirnya saya beli dengan seorang kakak yang pamer harga, dan saya cakap saya nak segera. Nampak sangat ketidaksabaran dan kekalutan saya di situ, lucu pulak bila fikir semula.




Harapkan Magic!

Saya mengharap bila saya consume ESP dan Alfalfa, susu akan terus dan-dan bertambah dua tiga kali ganda. Saya anggap dan berharap Shaklee ni macam magic yang bila consume sekali, terus nampak kesannya. Merepek kan saya? Entah apa-apa! Bila kalut dan stress menguasai diri, logik akal tercampak entah ke mana.

Ok dipendekkan cerita. Masa tu consume shaklee pun celang celop. 10 hari nak keja baru kalut buat stok. Kome rasa?? Dapat 30 botoi sattt ja habih. Anak 1st kan, tak berapa cerdik lagi masa tu. Kat hospital keja doktor pelatih, jangan haraplah ada masa nak pam.


Gagal Fully Breastfeed Anak Pertama

Pastu dah stress, tak sempat pam, masuk bulan puasa pulak. Last2 susu drop. 4 bulan campur susu formula. Masa tu rasa mcm dunia nak kiamat. I am failureee. Bila suap anak susu formula rasa macam suap racun je kahkah. Masa bulan puasa, bukak puasa pun kul 12 malam. Mana susu tak drop. So akhirnya fail fully breastfeed anak 1st 😭😭😭

Lepas dah campur susu formula, terus period. Lepas dah period terus lekat pulak πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†Hadoiii. Waktu ni semuaaaa salah shaklee. Susu tak banyak salah shaklee. Susu drop salah shaklee. Semuaaa salah shaklee. Waktu ni lah benci giler kat shaklee. Shaklee tak berkesannnn.


Merajuk dengan Shaklee

Terus tak makan dah ESP dan alfalfa tu tau. Merajuk punya pasal. Huuu... So alkisah lepas bersalin irfan, perjuangan penyusuan haruss diteruskan. Masa ni member lain pulak offer set pantang shaklee. Of coz I tolak mentah2πŸ™…πŸΌ

Tapi menyusu boboboi ni lain macam tau. Dia punya lapaq 2x ganda. Sucking pulak macam orang kebuloq. Luka habih cik b. Masa ni dah kalut. Gaya macam susu tak cukup. Tak meriah macam anak 1st. Nak pam buat stok pun 3x pam baru dapat 3oz. Struggle sangat😭😭😭. Pi bukak stor. Korek balik baki ESP dan alfalfa hat tahun sudahπŸ˜†.


Terdesak korek stor

Dah terdesak ni terpaksa laaa cari shaklee jugak. Orang terdesak biasanya akan cuba apa saja. Walaupun dia merajuk dengan supplemen tu, dia akan cuba jugak πŸ™ˆ. Bayangkanlah anak 1st skali pam boleh hampir 20oz. Anak 2nd 3x pam baru 3oz. Mau tak meroyan😭 dah lah kite semangat ni nak bf 2tahun lepas fail anak 1st dulu. So kali kedua ambik shaklee baru nampak kesan.

Masa mengandung kedua, kulit jadi dahsyat. Eczema jadi flare. Satu bdn berparut. Start consume semula esp, bukan je susu nampak meriah, tp parut2 semua hilang. Kulit dah kurang kusam. So benci dah tukar jadi cinta 😁😍. Ini antara shaklee effect awal yg sy rasa. Dan sy panjangkan ke family dan kawan2 semua. Alhamdulilah antara yang turut merasai shaklee effect, mak abah sy sendiri πŸ’•

So sekian bedtime story saya. Nak cerita benda lain tapi kona kut lain jadi terkeluaq kisah lamaπŸ˜‚. Share lah shaklee dengan org lain. InshaAllah jadi salah satu amal jariah dan saham utk kita bawa ke negeri abadi ❤

Anak yang kita sangka susu ciput, itulah anak yang berjaya on susu ibu 2 tahun.
Alhamdulillah..begitulah kisah Dr.Hana dengan pengalamannya bersama Shaklee. Pada mulanya benci, lama-lama jatuh cinta 😍

Sebenarnya keletihan, stress, datang period dan sedang mengandung  boleh menjadi faktor susu merudum. Pengeluaran susu ibu juga sangat berkait rapat dengan 2 hormon iaitu hormon prolaktin dan oksitoksin.

Hormon prolaktin untuk membantu ibu menghasilkan susu manakala hormon oksitoksin  (hormon gembira) untuk meransang pengeluaran susu ibu.

Apabila ibu berada di dalam keadaan tenang, gembira, tidak stress, hormon oksitoksin akan dihantar ke otak untuk meransang pengeluaran hormon prolaktin. Hormon prolaktin pula akan dihantar ke kelenjar susu. Hasilnya, secara semulajadinya badan akan menghasilkan susu dengan baik πŸ’–

Jadi, jangan salahkan supplement Shaklee tau..hehe.. Rugi kalau dok salahkan Shaklee sebab produk Shaklee memang telah terbukti keberkesanannya sejak lebih 25 tahun di Malaysia.

Apakah kisah Shaklee anda?


Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju

Tiada lagi sembelit dengan HerbLax Shaklee

Berapa ramai dari kalangan pembaca blog ini yang mengalami masalah pelawasan, membuang hanya sekali seminggu atau 2-3 kali seminggu? Perut buncit sampai orang tegur, awak pregnant ke? Susah nak membuang sampai pedih tuutttt...

Jaga-jaga ye, jangan dibiarkan masalah ini berlanjutan. Sembelit yang berlanjutan akan menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, dan paling parah ia boleh menyebabkan kanser kolon 😒


Najis yang terlalu lama berada di dalam usus hanya mendatangkan kesan buruk pada kesihatan. Inilah penyebab utama kepada toksin di dalam badan. Bila toksin banyak dalam badan, kulit muka pun nampak kusam dan ianya juga punca kepada jerawat.



Anda tak tahu samada anda di dalam kategori sembelit atau tidak? Kita sebenarnya boleh tahu dengan melihat pada najis kita sendiri. Melalui Bristol Stool Chart ini, kita boleh nilai, samada kita sembelit, sihat ataupun sedang mengalami cirit-birit.


Ok, jom Kj nak tolong anda selesaikan dan cegah masalah ini dengan HerbLax Shaklee πŸ˜‰




APA ITU HERB-LAX?


HerbLax adalah produk dari Shaklee yang mengandungi herba semulajadi yang bertindak membersihkan perut dan usus, melegakan sembelit dan meningkatkan proses pencernaan secara lawas.

Ia mengandungi 9 jenis herba yang secara tradisionalnya mampu meningkatkan kesihatan sistem penghadaman.

Ianya berfungsi untuk proses detox (pembersihan) secara lembut dan tidak menyakitkan serta terbukti secara klinikal untuk digunakan dengan selamat oleh tubuh badan kita.


Jom kita tengok peranan dan fungsi herba yang terkandung di dalam HerbLax ;

  • Senna Leaves – Merangsang tindakan pembersihan yg lembut pd usus dan perut, percepatkan proses detoksifikasi dan mengurangkan penyerapan lemak.
  • Buckhorn bark – Melembutkan najis untuk memudahkan pergerakan dan memberikan lembapan kepada usus.
  • Licorice Root – Membantu proses detoksifikasi.
  • Fennel seeds – Mengeluarkan toksin yang terkumpul akibat lebihan makanan dan pengambilan alcohol, membantu pencernaan dan berkesan untuk mengatasi masalah sembelit dan kembung perut atau usus.
  • Anise seeds – Merangsang pengeluaran jus gastrik untuk membantu proses pencernaan.
  • Rhubarb root – Herba yang banyak digunakan dalam perubatan Cina untuk digunakan sebagai antibiotik semulajadi.
  • Blue Malva Flower – Membantu proses detoksifikasi dan mengimbangi tekstur kulit.
  • Culver’s root - Membantu masalah lebihan air dalam badan dan asma.
  • Alfalfa leaves – Membersihkan usus, darah dan hati.


Sifatnya yang menggalakkan tindakan pembersihan yang lembut terbukti kesesuaiannya secara klinikal untuk digunakan oleh tubuh kita untuk jangka masa panjang.

Ia juga membantu usus kita lebih aktif untuk gerakan peristalsis.Peristalsis adalah pergerakan kembang kuncup otot secara beritma untuk menolak makanan sepanjang salur pencernaan. Gerakan peristalsis yang baik membantu proses perkumuhan kita berjalan dengan lebih lancar.

Siapa Yang Memerlukan Herb-Lax Shaklee?

Antara mereka yang disyorkan mengambil Herb Lax Shaklee adalah:
  • Mereka yang mempunyai masalah sembelit
  • Mereka yang ingin mendetoksifikasikan badan
  • Mereka yang ingin menurunkan berat badan
  • Mereka yang mempunyai masalah jerawat yang teruk
  • Mereka yang mengalami masalah buasir
  • Mereka yang mempunyai masalah berat badan
  • Mereka yang banyak bergantung kepada ubat-ubatan terutamanya pil tahan sakit

Apa kata pengguna?






Dengan Herb-Lax, masalah pelawasan anda pasti akan selesai. Yang paling penting, ianya diselesaikan dengan cara semulajadi dan selamat πŸ’–

Anda ingin mencuba HerbLax? Klik sahaja pada gambar di bawah untuk pembelian secara terus.


Jika anda ingin mendapatkan HerbLax dengan harga yang lebih murah, hubungi Kj ya 😎

Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju

Set Penyusuan Premium

Kali ni Kj nak share perkongsian dari Kak Yong Shaklee iaitu Shera mengenai pengalamannya menggunakan Set Penyusuan Premium dari Shaklee. Perkongsian dari Shera adalah melalui kelas whatsapp di Group Mamareen 😊


πŸ’• Nama penuh Nor shaheera Shahrom
πŸ’• Berumur 33tahun
πŸ’• Umi kepada 2 orang anak dara yang menyusu badan.
πŸ’• Mengenali Shaklee sejak melahirkan anak sulung dan terus jatuh cinta.
πŸ’• Produk yang diambil masa tu Oste dan Zinc
πŸ’• Lepas tu baru oder Alfafa dan ESP kat Mamareen.

Kenapa Kita Perlu Vitamin terutamanya ibu yang menyusukan anak
  • Makanan yang diambil bukan dari sumber organik.
  • Tanah pertanian yang tidak dirawat dan dipulihkan mengurangkan nilai nutrisi dalam tumbuhan (buah dan sayur).
  • Sayur yang dimasak terlalu lama merosakkan vitamin yang terkandung di dalamnya. 
  • Pengendalian buah-buahan dari ladang ke gudang, kilang, kedai dan sebagainya mungkin menjejaskan kandungan vitamin buah-buahan tersebut. 
  • Pengambilan ubat-ubatan boleh mengurangkan keupayaan badan untuk menyerap vitamin dari makanan. 
  • Makanan yang disimpan lama mengalami penyusutan vitamin
  • Pencemaran udara menjadikan tubuh kita banyak menghasilkan radikal bebas yang memudaratkan kesihatan. 
  • Pengambilan makanan rapu membekalkan badan dengan bahan yang tidak perlu contohnya MSG, garam, gula berlebihan dan dan sebagainya
  • Tabiat tidak menjaga pemakanan seperti tidak makan pada waktu makan, terlalu banyak makan boleh memudaratkan kesihatan.
Nak menyusu nak salurkan khasiat pada anak tp kalau makan makanan yang tak sihat apa yang anak dapat?


Set Menyusu Premium Shaklee terdiri daripada ;
  1. ESP
  2. ALFAFA COMPLEX
  3. OSTEMATRIX
  4. B-COMPLEX
  5. SUSTAINED RELEASE VITAMIN C
  6. VITA-LEA

Siapa yang perlukan vitamin-vitamin ini?

πŸ‘‰ ibu yang kepenatan
πŸ‘‰ ibu yang berniat menyusu secara ekslusif
πŸ‘‰ ibu yang tidak cukup tidur dan rehat
πŸ‘‰ ibu yang mengalami sakit pinggang atau sendi
πŸ‘‰ ibu yang mudah jatuh sakit,untuk tingkatkan antibodi
πŸ‘‰ ibu yang bekerja dan tak punyai stok susu yang banyak
πŸ‘‰ ibu yang ingin pulih semasa pantang
πŸ‘‰ ibu yang memilih makan, miss makanan berkhasiat

Jom kita tengok peranan produk ini kepada breastfeeding mom, satu per satu;


ESP - Soy Protein Isolate Powder

Enak diminum sebegitu sahaja. Memberikan rasa kenyang pada penggunanya. Kaya dengan protein dan asid amino yang membantu pembentukan sel dan komponen penting dalam susu ibu.

Bukan saja memekatkan susu, Selepas bersalin pula, protein diperlukan untuk mempercepatkan penyembuhan luka. Sebab protein digunakan tubuh untuk membina sel dan otot baru bagi menggantikan sel lama.

Dan sebenarnya, dalam menyusukan anak kita perlukan bekalan kalsium yang mencukupi supaya gigi dan tulang ibu tidak rosak semasa menyusukan anak.

Ostematrix

Sumber kalsium yang lengkap untuk ibu dan bayi. Mengurangkan sakit pinggang dan bantu ibu mendapat rehat yang baik. Juga mengurangkan sembelit.

Yang ni paling best sebabnya cucuk epidural pun lega sakit belakang bila amal makan ostematrix ni.

Alfalfa Complex

Berfungsi sebagai penggalak susu (milk booster). Kita akan perasan peningkatan pengeluaran susu terutama sekali sekiranya digandingkan dengan amalan penyusuan yang betul.

Vita-Lea

Kandungan pelbagai vitamin di dalamnya membantu ibu yang menyusu seperti berikut;
  1. Vitamin D - Menyokong penyerapan kalsium untuk tulang dan gigi yang sihat
  2. Beta Karotena - Meningkatkan kesihatan mata, kulit dan sistem imunisasi
  3. Vitamin E - Menyokong kesihatan sekular dan meningkatkan kesihatan hati, usus dan fungsi imunisasi
  4. Kalsium - Menyokong kekuatan tulang, pengaliran urat saraf dan otot-otot
  5. Boron - Membantu dalam metabolisma Vitamin D dan mineral yang terbabit dalam perkembangan tulang
  6. Magnesium - Menyokong kekuatan tulang, fungsi otot dan membantu dalam mengekalkan tekanan darah normal dan denyutan jantung
  7. Biotin - Membantu badan menghasilkan tenaga dari protein dan lemak
  8. Lain-lain - Tidak mengandungi perisa tiruan, pemanis, warna dan bahan pengawet
Sustained Release Vita-C

Bekalan vitamin C yang cukup dalam diet harian ibu dapat membantu menghasilkan susu ibu yang berkhasiat dan sihat untuk memberi kesihatan menyeluruh buat ibu dan bayi.

Kenapa vitamin C penting? Kerana vitamin C memainkan peranan penting dalam pertumbuhan sel tumbesaran bayi.

Pengambilan Vitamin C sepanjang kehamilan dan penyusuan juga membantu ibu dan bayi mendapat kulit yang mulus dan meningkatkan imuniti bagi ibu dan bayi. Maka, ibu dan bayi tidak akan mudah jatuh sakit atau dijangkiti selsema. In Sha Allah :)

B-Complex

Fungsi vitamin ini pada ibu yamg menyusu ialah anti-stress. Vitamin B dapat elakkan kita dari berasa murung/stress dan boleh mestabilkan hormon. Kita pun akan rasa happy gembira. Hasilnya bila kita gembira, hormon oxytocin akan merembes dan membanyakkan susu badan kita πŸ˜…

Ia membantu bagi isteri, ibu atau wanita berkerjaya yang kurang rehat agar sentiasa bertenaga. Apabila seorang ibu itu kerap bangun malam untuk menguruskan anak serta menyusukan anaknya, secara tidak langsung ini telah mengganggu sistem badan si ibu untuk mendapatkan tidur yang berkualiti. Apabila ini berlaku, sel-sel tidak dapat berkembang dengan sihat. Inilah antara punca mengapa ramai ibu yang baru beranak 1 atau 2 sudah kelihatan lebih berusia dari umurnya.


Amalan Baik Melengkapi Set Menyusu Shaklee

Prinsip POWER PUMPING mendukung konsep DEMAND and SUPPLY
  • Ibu perlu pam susu secara sistematik 2~3jam sekali dengan setiap sesi mengambil masa 15 ke 20minit untuk kedua dua belah payudara. Sekiranya kita tidak melakukannya dengan konsisten, breast akan penuh dengan susu dan membengkak.
  • Power pumping pula menurut kajian, pam breast secara selang seli. Kiri 10 minit, tukar kanan pula 10 minit dan berterusan selama sejam.
  • Teknik yang dikenali sebagai 10 10 10. Amalkan setiap hari secara istiqamah. Insyaallah akan nampak kesannnya. 
  • Badan akan mengesan susu kerap penuh dan kurang dipump dan kemudiannya mengarahkan agar susu badan dikurangkan pengeluarannya. 
  • Disiplin dan fokus penting disini kerana sistem badan kita memang Allah jadikan sempurna agar tiada pembaziran. 
  • Pengambilan air yang tidak mencukupi akan mempengaruhi pengeluaran susu. Sekurang kurangnya 3 liter sehari. Bukan minum sekaligus ya. Kembung perut nanti.
  • Persiapkan keadaan minda agar sentiasa positif. Tekanan di pejabat boleh membantutkan pengeluaran susu ibu. Selalu berdoa pada Allah agar dibukakan rahmat dan kasihnya untuk menjalankan tanggungjawab penyusuan ini.
Antara hasil susu setelah menggunakan Set Penyusuan Premium Shaklee, meriah dan pekat 😊




Apa kata pengguna?








Itulah dia sedikit sebanyak mengenai pengalaman Shera dalam menggunakan Set Menyusu Premium Shaklee. In Sha Allah, jika ianya berkesan pada Shera, kenapa tidak anda?

Harga runcit bagi Set Premium ini adalah seperti berikut :

ESP - RM159.00
Alfalfa Complex (330 biji) - RM56.95
Alfalfa Complex (700 biji) - RM103.35
B-Complex - RM53.75
Ostematrix - RM64.66
Sustained Release Vita-C - RM96.05
Vita-Lea - RM94.08

Klik pada gambar di bawah untuk pembelian secara terus


Inginkan harga lebih murah? Hubungi Kj ya, pasti ada sesuatu yang istimewa untuk anda 😁

Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju

Cara Pembelian Produk Shaklee

Anda telah bergelar ahli Shaklee, tetapi masih belum tahu cara untuk membeli rangkaian produk Shaklee?

Untuk pengetahuan anda, rangkaian produk Shaklee boleh dibeli samada di Cawangan Shaklee berdekatan anda atau atas talian (online) melalui webpage yang dikhususkan hanya untuk ahli Shaklee yang berdaftar iaitu https://www.shaklee2u.com.my

Kj di Home Office Shaklee, Sunway

Cawangan Shaklee ;

Home Office
Level 9, The Pinnacle,
Persiaran Lagoon, Bandar Sunway,
47500 Subang Jaya,
Selangor Darul Ehsan.






Cawangan Kuala Lumpur
No 32, Jalan Seri Rejang 3,
Pusat Industri Seri Rampai,

Taman Sri Rampai,
53300 Kuala Lumpur.

Cawangan Pulau Pinang
No. 81, 83 & 85, Jalan Todak 6,
Pusat Komersial Sunway Perdana,

13700 Seberang Jaya,
Pulau Pinang

Cawangan Kelantan
319, Section 25,
Bandar Kota Bharu,
Jalan Sultan Yahya Petra,

15200 Kota Bharu
Kelantan Darul Naim

Cawangan Perak
32, Medan Istana 1,
Bandar Ipoh Raya,

30000 Ipoh
Perak Darul Ridzuan

Cawangan Johor
47, 49 & 51, Jalan Molek 3/20,
Taman Molek,

81100 Johor Bahru,
Johor Darul Takzim

Cawangan Sabah
Lot 4.1, Neutron Point,
Lorong Poin Neutron,

Jalan Lintas Khidmat,
88300 Kota Kinabalu
Sabah

Caranya mudah sahaja, anda cuma perlu ke cawangan yang berdekatan dan membeli rangkaian produk Shaklee dari kaunter :)

Bagi ahli yang tidak berkesempatan untuk ke cawangan Shaklee, anda boleh mendapatkan produk Shaklee dari website. Jom kita tengok caranya satu per satu :)


Ini adalah main page portal Shaklee bagi ahli-ahli yang berdaftar, sebaik sahaja anda ke https://www.shaklee2u.com.my , ia akan terus bawa anda ke sini 😁


 
Pilih icon Shopping untuk memulakan proses transaksi anda.



Pilih Agree sebagai tanda anda bersetuju dengan terms yang telah dinyatakan oleh Shaklee



Masukkan maklumat penerima produk, samada diri anda sendiri atau customer anda :) dan pilih Confirm



Pilih produk yang ingin dibeli, anda boleh membuat carian terus di kotak search dengan memasukkan nama produk atau anda boleh cari satu per satu mengikut kategori produk (senarai kategori di sebelah kiri)



Setelah produk dipilih, informasi ringkas mengenai produk juga turut dipaparkan. Jika anda benar-benar pasti dengan pilihan anda, pilih Add to shopping cart.




Anda akan terus dibawa ke page senarai produk yang telah dipilih tadi. Di sini, anda boleh meletakkan jumlah bilangan yang ingin dibeli untuk setipa jenis produk di kolum Quantity, jika anda hanya ingin membeli 1 unit, maka tidak perlu diedit.

Jika anda ingin menambah produk lain, pilih Continue to order dan ia akan membawa anda ke step no.4 semula. Jika anda telah berpuas hati dan tiada lagi penambahan produk, pilih Submit.



Seterusnya, pilih Online Credit Card/Debit Card untuk tujuan pembayaran. Anda tiada kad kredit? Jangan risau, kita boleh gunakan kad ATM yang sedia ada kerana kad ATM juga berfungsi sebagai Debit Card.



Untuk pembelian kali pertama, anda perlu memasukkan dahulu maklumat kad anda, pilih Add New Card



Masukkan maklumat kad anda seperti yang tertera di kad.



Setelah proses pendaftaran kad selesai, pilih kad tersebut untuk tujuan pembayaran dan pilih Please Confirm Payment Info



Anda akan dipaparkan sekali lagi senarai produk yang ingin dibeli bagi tujuan pengesahan. Jika terdapat pembetulan atau penambahan produk, pilih Modify Order. Jika anda berpuas hati dan yakin dengan pilihan anda, pilih Confirm Order.



Page pengesahan MSOS Code akan keluar bagi mengesahkan bahawa transaksi ini dibuat oleh anda sendiri (ala-ala TAC Request). MSOS Code akan dihantar ke nombor telefon yang telah didaftar oleh anda.

Buat pengguna kad yang belum pernah menggunakan Debit Card secara online, anda perlu menghubungi pihak bank terlebih dahulu untuk mengaktifkan fungsi MSOS Code ini. Langkah ini perlu dilakukan terlebih dahulu sebelum memulakan transaksi anda. Ia hanya perlu diaktifkan sekali sahaja.



Setelah pembayaran berjaya dibuat, anda akan menerima sms dan invois online juga akan terpapar untuk rekod anda. Dengan terpaparnya invois ini, maka transaksi pembelian anda telah berjaya..yeayyy 😎


Seterusnya, pihak Shaklee akan menguruskan penghantaran produk tersebut. Anda boleh menyemak status penghantaran produk tersebut dengan memilih Historical Orders

Kebiasaannya, mengikut pengalaman Kj, jika pembelian online dibuat sebelum pukul 12 tengahari untuk penghantaran di sekitar Lembah Klang, produk akan tiba ke tangan penerima pada keesokan harinya. Dan jika transaksi dibuat setelah jam 12 tengahari, ia akan tiba ke tangan penerima tidak lebih dari 3 hari.



video
Happynya bila produk kesayangan Kj dah sampai πŸ˜‰

Mudah kan berbisnes Shaklee. Kalau tak dapat pergi ke branch, kita boleh order online sahaja dan Shaklee yang akan uruskan semuanya untuk kita. Tak perlu kita beratur panjang di pejabat pos untuk menghantar barang customer. Konsep ini sama seperti DROPSHIP, tetapi dropship Shaklee, kita boleh dapat untung runcit dan juga bonus bulanan dari Shaklee πŸ’–



Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju