Rezeki...Ia tidak pernah salah alamat



Karya : Dr. Huda Bt Dato' Haron

Bukan rezeki yang sempit, mungkin sedekah kita yg masih semput.

Bukan rezeki yang sedikit, 
mungkin kita yang kuat mengungkit.

Bukan rezeki yg kelat, 
mungkin maksiat kita makin melarat.

Bukan rezeki terputus putus, 
mungkin kita gemar berkeluh kesah dan merintih

Bukan nikmat yang kurang, 
mungkin terima kasih dan syukur kita yang tersangat jarang.

Bukan hidup tidak tenang, 
mungkin solat kita culas, cacat dan terbelakang.

Bukan rezeki yang tidak cukup,
mungkin Quran kita jarang buka apalagi baca,
Kelas ngaji, talaqqi pun tak pegi,
nak hafaz pun jauh sekali, jauh panggang dari api.

Bukan rezeki yang payah, mungkin kita kedekut berdoa,
nak zikir pun asyik lupa,
makin sombong makin angkuh mendabik dada.

Bukan rezeki yang menyimpang sesat

Kerana,
Sesungguhnya..
REZEKI...
TIDAK pernah salah alamat..

Kanser di kalangan wanita

Assalamualaikum semua..
Kali ni Kj nak share ilmu tentang kanser di kalangan wanita.
Ilmu mengenai kanser ini telah dikongsi di dalam kelas whatsapp Use Share Build 2 (USB) yang diilhamkan dari Master Farihah Abu Kasim.


Kelas ini telah dikendalikan oleh Doktor Asma yang bertugas sebagai Doktor Obstetrics & Gynaecology di Sarawak. Jom kita sama-sama ikuti penjelasan mengenai kanser dikalangan wanita dari beliau.

" Selain dari conduct orang bersalin, czer orang, saya juga manage pesakit kanser di wad. Ada early stage, late stage, ada yang dibedah dalam dewan bedah, ada yang tak dapat diselamatkan dan meninggal dunia.

Beberapa senario pesakit saya;
  1. Adik perempuan umur baru 13 tahun, perut tiba-tiba membesar. Tak sakit apa-apa, cek buat CT Scan, nampak ketumbuhan besar. Cek darah, tumor marker kanser ovari tinggi --> Buat pembedahan.
  2. A lady umur dalam 40-an, sudah berkahwin lama, tiada anak. Tiba-tiba datang dengan sawan. Cek gula, tinggi. Mula-mula team medical manage, tapi bila cek ada cairan bau busuk dari vagina, kes dirujuk pada team O&G. Cek ada ketumbuhan pangkal rahim. Sekarang tengah jalani chemoterapy.
  3. A lady umur dalam 60-an, anak 8 orang. Tiba-tiba ada banyak pendarahan dari vagina. Admit wad untuk tambah darah sebab hemoglobin rendah sangat. Bila cek, ada ketumbuhan kat pangkal rahim jugak (tahu lepas 2 minggu). Tapi sementara tunggu keputusan makmal, tak sempat tahu makcik ni meninggal dunia.
Ini beberapa kes yang saya ingat. Ada banyak lagi!

Kanser ni apa? Actually perempuan lagi banyak terdedah kepada kanser dibandingkan dengan lelaki kerana ada extra organ yang boleh dapat kanser.


Perempuan lagi senang dapat Breast Cancer

Dan organ peranakan wanita
Ini lelaki tak ada, Jadi, organ peranakan wanita ini boleh dapat kanser;
  1. Uterus ; Kanser Rahim
  2. Ovary ; Kanser Ovari
  3. Cervix ; Kanser Pangkal Rahim
4 EXTRA KANSER DARI LELAKI!!




5 Jenis kanser yang common
  1. Breast
  2. Colon (usus)
  3. Paru-paru
  4. Nasopharynx
  5. Serviks (pangkal rahim)



Kali ini kita nak mengenal kanser yang common dan tanda serta simptom-simptomnya.

Kanser adalah sel yang tidak sihat. Sel itu sepatutnya mati tetapi ia tak mati malah berganda-ganda.





Betapa common, 1 daripada 4 orng mendapat kanser sebelum berumur 75 tahun

So, kita tak boleh jadi ingnorance, kena ambil tahu. Tak boleh anggap 'oo biar doktor je yang tahu' ataupun bila dah tekena dekat family baru nak ambil tahu. Too late. Sebab kanser sangat cepat merebak.


BREAST CANCER

Topik pertama, kanser payudara. Ia terlalu bahaya kerana ia adalah PEMBUNUH NO.1 WANITA.






1 daripada 20 orang wanita akan menghidap kanser payudara. Ini adalah statistik di Malaysia.






Tanda-tanda (warning signs);
  1. Ada ketulan pada breast
  2. Puting masuk ke dalam
  3. Cecair abnormal keluar dari puting
  4. Lekukan pada breast
  5. Kulit kemerahan
  6. Perubahan pada kulit

Siapa yang berisiko tinggi untuk breast cancer? Ada banyak




Ini adalah risiko yang boleh dikawal;
  1. Obesity
  2. Tiada anak/tidak pernah pregnant
  3. Tidak menyusukan anak
  4. Alcohol consumption
  5. Ubat Hormon
  6. Tidak bersenam
Jadi, bagus jika mempunyai anak ramai, susukan anak dan tidak obese.


Siapa lagi yang berisiko tinggi untuk Breast Cancer?
  1. Umur lebih dari 40 tahun
  2. Wanita
  3. Sejarah keluarga mempunyai kanser
  4. Sejarah keluarga mempunyai brest cancer
  5. Period awal (<12 tahun)
  6. Lewat menopause (>55 tahun)
  7. Bangsa
Ini adalah risiko yng tidak boleh dikawal. Contoh; memang nasib period awal.


Breast Cancer ada stage-stage nya


Ok, jadi apa yang perlu dilakukan oleh wanita? Biasakan periksa breast pada setiap bulan.



Jika umur melebihi 40 tahun, dalam keluarga ada breast cancer atau apa-apa sejarah kanser, perlu cek ok. Boleh buat mammogram juga.

Yang tiada risiko juga perlu biasakan diri periksa breast setiap bulan sebab tadi kan saya cakap, BEING A WOMAN IS A RISK FACTOR.



KANSER SERVIKS

Kedua, Kanser Pangkal Rahim. Cuba tengok dalam gambar. Pangkal rahim adalah pintu nak masuk rahim. Kawasan ini kita panggil serviks.



Kawasan ini berisiko tinggi juga untuk kanser. Tetap berita baiknya kanser serviks ini SATU-SATUNYA KANSER YANG BOLEH DICEGAH jika diperiksa dari awal.








Yang paling pelik kalau keluar cairan berbau dari vagina
  • keluar darah di luar waktu period
  • pendarahan selepas seks
  • keluar darah selepas menopause


Siapa yang berisiko untuk mendapat Kanser Serviks?



Semua wanita yang sudah berkahwin dan pernah menjalani hubungan seks. Kanser ini sangat famous di overseas sebab banyak zina dan bertukar pasangan. nauzubillahiminzalik. Tetapi ini tak bermakna kita tidak berisiko. Jadi, lepas berkahwin je kena cek PAP SMEAR setiap 3 tahun sekali.


Pap Smear ni simple je. Doktor cek, ambil sample kat 'bawah' dan hantar ke makmal. Jika ada jangkitan kuman, doktor akan bagi ubat sebab kanser serviks ni awal-awalnya jangkitan kuman dahulu. Jadi, kanser serviks boleh dicegah JIKA BUAT PAP SMEAR.


Gambar di sebelah kanan (paling hujung) adalah tahap paling teruk






Kanser serviks yang dikesan pada peirgkat awal boleh dibedah dan radio therapy.



KANSER RAHIM

Kanser rahim ini memang untuk golden age. Kanser rahim ini kita panggil uterus. Rahim kan tempat yang baby membesar tu. Pun boleh kanser. Tapi selalunya orang yang sudah menopause yang berumur lebih dari 50 tahun.



Kanser rahim ini common untuk orang yang sudah menopause dan selalunya dapat dikesan awal dan dan good prognosis. Good prognosis ni maksudnya bagus outcome.

Golongan berisiko kanser rahim;
  1. Umur >50 tahun
  2. Obesity
  3. Period awal
  4. Lambat menopause
  5. Tidak pernah mengandung
Simptomnya, pendarahan lepas menopause. Maknanya kalau tiba-tiba mak atau mak tok yang sudah menopause ada pendarahan, first in your mind is kanser rahim/kanser serviks. Bawa jumpa doktor dengan segera, jangan tunggu lama-lama kerana kanser rahim boleh dibedah jika dikesan awal.


KANSER OVARI



Tanda-tanda kanser ovari, selalunya tiba-tiba perut membesar. Bukan pregnant, ini yang paling selalu saya jumpa di klinik. Tanda-tanda lain boleh rujuk pada gambar.





Golongan yang berisiko mendapat kanser ovari;
  1. Umur > 50 tahun
  2. Tidak mengandung
  3. Sejarah keluarga mempunyai kanser
  4. Penggunaan ubat hormon
  5. Diet (kurang Vitamin A dan Fiber - banyak makan makanan lemak)


Tetapi kanser ovari terbalik, pil perancang hormon mampu mengurangkan risiko kanser ovari.

Pil perancang ni;
  • reduces risk kanser ovari 40%
  •  increases risk breast cancer 24%

Kesimpulannya, actually kita kena amalkan healty lifestyle. 






Shaklee dah syorkan Set Amazing Women


First sekali, sempena promosi bulan ini, of course VIVIX.

Vivix mempunyai ujian klinikal yang bagus untuk kanser payudara dan kanser serviks. Apa lagi, tinggal minum je :D





Kandungan resveratrol yang tinggi dalam vivix boleh mencegah kanser.





Selain Vivix, supplement lain yang menguatkan antibodi dan immune system adalam Vitamin A,C & E



Dan Omega Guard. Pengambilan multivitamin yang lengkap - Vitalea juga penting. Tidak ketinggalan GLA Complex untuk keseimbangan hormon wanita.






Yang terakhir, Ostematrix. Ia sangat bagus untuk wanita menopause.





Cancer : Know your risk, prevention is bettaer and keep a healthy lifestyle.

----------------------------------------------------
Q & A Session


Q: Kalau cyst atau fibroid tu geng kanser jugak ke doktor?



A: Cyst tu di ovari. Boleh jadi cyst biasa, boleh jadi kanser. Doktor akan buat scan dan full check up untuk kenalpasti. Fibroid pula pada rahim. Ini pun sama, doktor akan buat full work up kalau didiagnose kanser.




Q: Saya lepas period kan, ada cecair keluar. Warna hijau pekat gitu.



A: Kalau berbau dan berpanjangan, kena cek jumpa doktor.




Q: Kalau tak period langsung selama 10 tahun sebab menyusu baby (mengandung+menyusu), ada risiko kanser tak?



A: Takde. Bagus mengndung dan menyusu lama-lama. Sebab tu zaman dulu tak banyak kanser sebab dia orang ramai anak.




Q: Biasanya kanser rahim yang sampai perut pregnant tu berapa lama dikira tahap belum berbahaya, biasanya stage berapa?



A: Kanser rahim kalau dah besar lebih atas dari pusat, selalunya kita advice untuk bedah. Hysterectomy atau TAHBSO




Q: Ada tak kesan kalau buat CT Scan, apa kelebihan CT Scan ya?



A: Kesan CT Scan sangat rendah compare dengan effect kanser yang membunuh."


--------------------------

Begitulah sedikit sebanyak penerangan ringkas mengenai kanser di kalangan wanita dari Doktor Asma.



Penerangannya ringkas tapi padat. Semoga kita semua mendapat manfaat dari perkongsian ini.


Berikan Vivix sebagai hadiah buat yang tersayang
Promo Vivix eksklusif di bulan Januari 2017
Beli 2 dengan 5% Diskaun
Beli 6 PERCUMA 1

*setiap botol untuk kegunaan 1-2bln dengan kos RM6.50 sehari


Ada kemusykilan? Jangan segan-segan contact Kj ok :)
PM/ Whatsapp : 0 1 8 7 7 8 5 2 5 0
Instagram : @kedai_ju